Ako fungujú aktívne stabilizátory a čo s nimi, keď prestanú správne pracovať?

Aktívne stabilizátory sú inovatívnym riešením, ktoré v dnešnej dobe využíva vo svojich modeloch čoraz viac výrobcov. Autá sú výkonnejšie, no zároveň ťažšie kvôli moderným technológiám a hybridným pohonným systémom. Preto je nutné zabezpečiť, aby boli v zákrutách stabilné a karoséria sa nadmerne nenakláňala. Z tohto dôvodu sa stávajú čoraz populárnejšími aktívne stabilizátory, ktoré pri jazde dokážu doslova zázraky.

Aktívne stabilizátory sú inovatívnym riešením, ktoré v dnešnej dobe využíva vo svojich modeloch čoraz viac výrobcov. Autá sú výkonnejšie, no zároveň ťažšie kvôli moderným technológiám a hybridným pohonným systémom. Preto je nutné zabezpečiť, aby boli v zákrutách stabilné a karoséria sa nadmerne nenakláňala. Z tohto dôvodu sa stávajú čoraz populárnejšími aktívne stabilizátory, ktoré pri jazde dokážu doslova zázraky. Pozrite sa, ako fungujú a čo s nimi robiť, keď sa pokazia.

HYDRAULICKÉ A ELEKTRICKÉ AKTÍVNE STABILIZÁTORY

Úlohou aktívneho stabilizátora je kompenzovať klopné sily a momenty, ktoré vznikajú v dôsledku odstredivej sily pri prejazde zákruty. V jednoduchosti, zabraňujú tomu, aby sa karoséria auta citeľne nakláňala, čím zlepšujú stabilitu a jazdné vlastnosti v zákrutách. Ich účinok je premenlivý v závislosti od toho, ako rýchlo prechádzate zákrutou a ako veľmi sa karoséria nakláňa.

V minulosti výrobcovia využívali hydraulické aktívne stabilizátory, ktoré vyvodzovali potrebné sily pomocou hydraulických jednotiek. Dnes sa najčastejšie využívajú elektrické aktívne stabilizátory so zabudovanými elektromotormi.

OPRAVA A PREDAJ AKTÍVNYCH STABILIZÁTOROV

Ak vám vo vašom aute prestanú fungovať aktívne stabilizátory, vozidlo bude mať horšie jazdné vlastnosti v zákrutách a môžete sa ľahko dostať do nebezpečných situácií. Preto je dôležité ich čo najskôr vymeniť. Nové originálne aktívne stabilizátory sú však pomerne drahé. Z tohto hľadiska je výhodnejším riešením oprava alebo kúpa repasovaných aktívnych stabilizátorov.

V Repascentrum sa venujeme profesionálnemu repasovaniu aktívnych stabilizátorov. Opotrebovaný stabilizátor skontrolujeme, odborne opravíme a otestujeme. Bude vám tak fungovať ako nový, no pri jeho kúpe ušetríte aj niekoľko stoviek eur v porovnaní s úplne novým. Ak nechcete čakať na opravu vášho stabilizátora, zavítajte do našej ponuky a vyberte si zo širokého portfólia repasovaných aktívnych stabilizátorov pre rôzne modely vozidiel.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota January February March April May June July August September October November December

Nové registrovanie účtu